Dobry wałek do ciasta – czyli jaki?
Podczas przygotowywania potraw i wypieków istotne są za równo umiejętności, jak i posiadane akcesoria. Oprócz blach i foremek wysokiej jakości, warto przemyśleć wybór odpowiedniego wałka do ciasta. W sklepach odnaleźć można kilka rodzajów produktów wykonanych z różnych tworzyw. Na co należy zwrócić uwagę, aby wybrany model odpowiednio spełnił swoje zadanie?
Cechy dobrego wałka
Aby wałkowanie było łatwe i przyjemne, wykorzystywane akcesorium musi posiadać odpowiednie cechy. Warto wziąć pod uwagę następujące aspekty:
- łatwość czyszczenia
- odporność na przywieranie ciasta
- bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością.
Najbardziej popularny model to bez wątpienia drewniany wałek do ciasta. Jest on naturalnie bezpieczny w użyciu, ponieważ drewno posiada właściwości antybakteryjne. Łatwość czyszczenia zależy jednak od jakości wybranego egzemplarza. Zaleca się zwrócić uwagę na to, aby powierzchnia akcesorium była odpowiednio zakonserwowana. Drewniane wałki do ciasta nie posiadają najwyższej odporności na przywieranie. Problem ten może być jednak rozwiązany dzięki posypywaniu ich mąką.
Innowacyjne rozwiązania
Jednymi z wałków najlepiej wypadających w wyżej wspomnianych kategoriach są modele stalowe. Charakteryzują je brak przywierania, łatwe czyszczenie i sterylność. Takie egzemplarze są jednak wykorzystywane najczęściej w profesjonalnych kuchniach – www. Ciekawą opcją może być wałeczek do ciasta silikonowy lub z tworzywa sztucznego. To lekkie, łatwe w użyciu akcesoria. Silikon pokrywa specjalna warstwa ograniczająca stopień przywierania. Oba rodzaje występują w bogatej gamie przyjaznych kolorów.
Dobrym wałkiem będzie przede wszystkim ten, który spełnia oczekiwania użytkownika. Zależnie od sytuacji atutem akcesorium będzie łatwość mycia lub wykonanie z naturalnego surowca. Bogata oferta umożliwi każdemu znalezienie dopasowanego elementu.