Czym charakteryzuje się profesjonalny piec konwekcyjny?

Profesjonalne piece konwekcyjne to niezawodne urządzenia, które działają w oparciu o tzw. „zjawisko konwekcji”. Specjalny system grzewczy znajdujący się we wnętrzu piekarnika konwekcyjnego, automatycznie nagrzewa powietrze do określonej temperatury i przy pomocy wentylatorów wprawia je w ruch. Dzięki takiemu mechanizmowi pojawia się cyrkulacja powietrza, która umożliwia równomiernie rozłożenie temperatury po całym piekarniku.

Co warto wiedzieć o piecach konwekcyjnych?

piec-konwekcyjny-1-5-kw-bartscher-piccolino

Bardzo wiele osób uważa, że piekarnik konwekcyjny parowy jest stosunkowo nowym urządzeniem. Jest to bardzo błędne myślenia. Piece tego typu po raz pierwszy pojawiły się już w 1976 roku. Od tego czasu producenci cały czas udoskonalają mechanizmy naparowujące, dzięki którym można utrzymać odpowiednią wilgotność przygotowywanych potraw. Piece konwekcyjne znacząco przyśpieszają również proces obróbki cieplnej, dlatego też doskonale sprawdzą się w restauracjach o dużym natężeniu ruchu. Nowoczesne piece konwekcyjne coraz częściej wyposażone są również w specjalne filtry odtłuszczające, dzięki czemu nie ma problemu z przenikaniem zapachów z jednych potraw do drugich.

Na jaki piec konwekcyjny postawić?

Dla większości osób najtrudniejszym zadaniem jest wybranie odpowiedniego pieca konwekcyjnego. Osoby, które chcą w tym samym czasie przygotować kilka różnych dań powinny postawić na piec konwekcyjny z wspomnianymi powyżej filtrami odtłuszczającymi. Dostępne na rynku urządzenia są bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je śmiało wykorzystać do wielu prac. Wysokiej jakości piekarnik konwekcyjny doskonale nadaje się nie tylko do pieczenia, ale również do blanszowaniu, gotowania na parze albo do rozmrażania i odgrzewania dań. Największą zaletą jest oczywiście to, że podczas obróbki termicznej nie dochodzi do utraty walorów smakowych.

Comments are closed.