Na co zwrócić uwagę wybierając obieraczkę warzyw?
Na półkach sklepowych można znaleźć bardzo wiele obieraczek warzyw, dlatego też tak trudno jest wybrać odpowiedni sprzęt do swojej kuchni. Dzięki kilku naszym cennym wskazówkom dowiedzą się Państwo, na które skrobaki warto postawić w pierwszej kolejności.
Wysokiej jakości ostrza
Aby obieraczka warzyw mogła spełniać swoje podstawowe zadania, musi posiadać oczywiście porządne ostrza. Jeżeli chodzi o sam kształt obieraczek, to możemy je podzielić na dwa główne rodzaje. Przy pierwszych modelach ostrze jest ułożone prostopadle, a przy drugich równolegle do uchwytu. Ostrza mogą być także sztywno zamocowane do obieraczki albo mogą być też ruchome. Drugie rozwiązanie jest dobrym wyborem dla tych osób, które chcą ergonomicznie przesuwać ostrza bezpośrednio po powierzchni, dzięki czemu można znacząco przyśpieszyć obieranie.
Jakie są rodzaje ostrzy?
Producenci najczęściej oferują głównie ostrza stalowe i ceramiczne. Jeżeli chodzi o same końcówki, to wykonane są one głównie z odpornej stali nierdzewnej. Ceramiczny skrobak do warzyw jest nie tylko bardzo ostry, ale również niesłychanie lekki. Niestety jego wadą jest to, że może złamać się przy dość mocnym nacisku. Ceramiczne ostrza idealnie sprawdzą się nie tylko w przypadku twardych warzyw, ale również w przypadku bardzo delikatnych owoców. Obieraczka do pomidorów powinny posiadać właśnie ceramiczne ostrza.
Na co zwrócić szczególną uwagę?
Wybranie porządnego ostrza to dopiero połowa drogi do sukcesu. Ważną rolę odgrywa również wygodny oraz ergonomiczny uchwyt. Porządny skrobak do warzyw powinien doskonale układać się w dłoni, dzięki czemu nawet podczas dłuższej pracy nie odczuje się zmęczenia. Pamiętać należy także o tym, że na rynku dostępne są obieraczki dla prawo i leworęcznych użytkowników. W profesjonalnej gastronomii warto postawić na mechaniczne obieraczki – zobacz więcej.