Niezawodna płyta indukcyjna do każdej kuchni
Nowoczesne płyty indykcyjne zdobywają z miesiąca na miesiąc coraz większą popularność, dlatego też coraz więcej producentów stawia na ich produkcję. W dużej mierze to właśnie szeroka i różnorodna oferta kuchenek indukcyjnych sprawia, że wiele osób może mieć duży problem, aby wybrać odpowiedni sprzęt do swojej kuchni. Osoby, które chcą dokonać udanego zakupu powinny zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.
Rodzaj pól indukcyjnych
Płyta indukcyjna (https://sklep.technica.pl/kuchnie-indukcyjne) może posiadać trzy różne rodzaje pól. Standardowym rozwiązaniem jest oczywiście zwykła kuchnia indukcyjna, która posiada zwykłe pole okrągłe o rozmiarze 14-26 cm. Producenci mają w swojej ofercie sprzedażowej także kuchenki indukcyjne z polami prostokątnymi o wymiarach 22 x 19 cm. W modelach tych bardzo często istnieje możliwość łączenia poszczególnych powierzchni grzewczych, dzięki czemu można skorzystać z dobrodziejstwa nawet bardzo dużych garnków. Ostatnim rodzajem są kuchnie indukcyjne, które posiadają pola łączone bezpośrednio z wieloma cewkami w kształcie owalu albo prostokąta. Jedno pole składa się najczęściej z dwóch prostokątnych cewek. Rozwiązanie tego typu dostępne jest obecnie w najdroższych kuchniach indukcyjnych. Ich olbrzymim atutem jest przede wszystkim to, że umożliwiają równomierne podgrzewanie poszczególnych naczyń. Kuchenka indukcyjna tego typu zezwala także na dowolne ustawienie garnków.
Rodzaj zasilania
Aby wybrać porządną kuchenkę indukcyjną warto zwrócić uwagę także na jej zasilanie. Warto wziąć pod uwagę nie tylko moc przyłączeniową płyty indukcyjnej, ale również jej podłączenie. Wysokiej klasy kuchenka indukcyjna z tzw. „wyższej półki”, może wymagać podłączenia 3-fazowego. W starszym budownictwie najlepiej sprawdzi się kuchnia indukcyjna 230V. W nowoczesnych instalacjach można oczywiście postawić na modele 3-fazowe 400V.